Πόσο αξίζει ρε γαμώτο η ζωή ενός παιδιού;

0
302

Αυτό το ερώτημα βασανίζει χρόνια και γίνεται επίκαιρο πολλές φορές με αφορμή γεγονότα της επικαιρότητας που συγκλονίζουν την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η δικαιοσύνη λένε είναι τυφλή. Και δικαίως. Γιατί η δικαιοσύνη είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του πολιτισμού μας. Η υπόθεση Γρηγορόπουλου μάτωσε όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι δικαστές, έκριναν την Δευτέρα στο Εφετείο τον άνθρωπο που του στέρησε την ζωή, τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ένοχο μεν αλλά με βάση τον Ποινικό Κώδικα ο Κορκονέας, θα αποφυλακιστεί σύντομα. Θα έχει εκτίσει σχεδόν 13 χρόνια στην φυλακή για μια δολοφονία. Γιατί, όταν λέμε ισόβια, τελικά δεν εννοούμε ισόβια. Μια λεπτομέρεια του άνοιξε την πόρτα της φυλακής. Ο πρότερος έντιμος βίος. Σε αυτήν την περίπτωση ο πρότερος έντιμος βίος ίσως να μην έπρεπε να μετρήσει για έναν αστυνομικό. Για ένα όργανο της τάξης και της επιβολής του νόμου. Νομικά δεν γνωρίζω. Όμως, με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτομαι ότι ένας αστυνομικός δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να μην έχει πρότερο έντιμο βίο. Αλλιώς δεν θα ήταν αστυνομικός.

Ο άνθρωπος που είχε πει μέσα στο δικαστήριο «δεν ζητάω συγγνώμη από κανένα 15χρονο» και παρά την αλλαγή στάσης λίγα χρόνια αργότερα δεν ζήτησε επί της ουσίας ποτέ συγγνώμη μπαίνει στην ίδια κατηγορία με αμετανόητους δολοφόνους όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Μέσα του ο Επαμεινώνδας Κορκονέας δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι λάθος εκείνο το βράδυ του Δεκεμβρίου.

Οι μέρες του 2008 έχουν ξεθωριάσει στο μυαλό πολλών. Κακώς. Ένα παιδί, άοπλο, μόλις 15 ετών έπεσε νεκρό από το όπλο ενός αστυνομικού. Ο οποίος όφειλε ακόμα την πιο δύσκολη στιγμή να επιδείξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Την οποία και δεν επέδειξε. Και πυροβόλησε. Στο ψαχνό. Και το παιδί έπεσε νεκρό. Πόσο θα έπρεπε να μετρήσει αυτό στα μάτια των δικαστών; Πόσο θα έπρεπε να σκεφτούν το ρημάδι το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να μην του ανοίξουν την πόρτα της φυλακής; Πολύ! Πάρα πολύ. Και αυτή η απόφαση θα «στοιχειώνει» την ελληνική δικαιοσύνη και όσους επίσης νομοθετούν και αλλάζουν τον Ποινικό Κώδικα σαν να είναι άλλο ένα νομοθέτημα.

Και όχι κύριε εισαγγελέα. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δεν ήταν «ο άτυχος της στιγμής» όπως είπατε στην πρότασή σας.

Και πάλι τονίζω: Νομικά δεν γνωρίζω. Όμως, κάτι θα ήξεραν οι συνήγοροι του Επαμεινώνδα Κορκονέα που κατάφεραν να δικαστεί με βάση τις νέες διατάξεις και έτσι από τον Αύγουστο να απολαμβάνει την ελευθερία του.

Πόσο αξίζει η ζωή ενός παιδιού; Μόνο μια μάνα και ένας πατέρας μπορούν να απαντήσουν.

ΠΗΓΗ: newsit.gr