Με στόχο να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό στερέωμα, αναχωρεί την Κυριακή για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ περιλαμβάνει συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες και επενδυτές, με σπουδαιότερη αυτή με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει με Αμερικανούς επιχειρηματίες, τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων, στους οποίους θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και θα τους καλέσει να επενδύσουν στη χώρα μας.
Τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη με ομιλία στην ειδική σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.
Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το πρώτο του ραντεβού με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει το πρώτου του ραντεβού με τους επενδυτές, στην εκδήλωση που έχει οργανώσει για τον σκοπό αυτό η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Goldman Sachs. Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, που θα στείλει και το «σήμα» της ενίσχυσης και εμβάθυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και η πρώτη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.
Την Τετάρτη έρχεται η κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος μεταξύ άλλων το ζήτημα της επιστροφής μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και το θέμα του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι.
Το κρίσιμο τετ – α – τετ με τον Ερντογάν
Όσο πρόθυμος κι αν εμφανίζεται στα λόγια ο Τούρκος πρόεδρος για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, δεν κάνει ποτέ βήμα πίσω από τις «σκληρές» θέσεις του, ενώ συνεχώς αυξάνει τις απαιτήσεις της Άγκυρας. Αυτό τον σκόπελο θα πρέπει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνάντηση έχει ενδιαφέρον. Η επίσημη «πρεμιέρα» του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στον «σουλτάνο» θα πραγματοποιηθεί σε μια χρονική στιγμή άκρας επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, με άμεσες στρατιωτικές απειλές σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας και με την Άγκυρα να πιέζει την Ελλάδα με τις μεταναστευτικές ροές.
Η συνάντηση τους δεν κρίνεται κατ’ αρχάς αρνητικά από τους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, καθώς μία διακοπή της επικοινωνίας Άγκυρας – Αθήνας θα είχε μόνο αρνητικές συνέπειες.
Το μεγάλο πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι η Τουρκία έχει κατασκευάσει μία «πραγματικότητα» κατά την οποία ο διάλογος είναι πρακτικά αδύνατος: Η Άγκυρα δηλώνει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν παίζει ρόλο στις κινήσεις της, τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα αμφισβητούνται, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, η τουρκική ΑΟΖ θα πρέπει να αγγίξει τα χωρικά ύδατα της Κρήτης.
Με αυτό το βαρύ φάκελο στις αποσκευές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει στη Νέα Υόρκη να ανιχνεύσει τις προθέσεις του Ερντογάν και τα περιθώρια αποφυγής «θερμών επεισοδίων» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα ανταλλάγματα που περιμένει η Αθήνα από τις ΗΠΑ
Λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε στη Βουλή πως είναι έτοιμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας (που αφορά τη χρήση της Σούδας και την παροχή άλλων διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις) και θα υπογραφεί πριν από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.
Η νέα αμυντικά συμφωνία των δύο χωρών θα αποτελέσει βασικό θέμα της συζήτησης Τραμπ – Μητσοτάκη προκειμένου να πάρει πιο επίσημη μορφή η αμερικανική παρουσία στο αεροδρόμιο της Λάρισας, η εξυπηρέτηση αμερικανικών δυνάμεων μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ενώ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και μία περαιτέρω χρήση των εγκαταστάσεων της Σούδας.
Προσφέροντας αυτά τα «δώρα» η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ανταλλάγματα. Το πρώτο που επιθυμεί η Αθήνα είναι ίσως μία πιο έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ για την προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει την προμήθεια αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού με χαμηλό κόστος για να αυξηθεί η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδος.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr