Πως πρέπει να είναι οι άνδρες σήμερα; Σκληροί ή πονόψυχοι; Η εικόνα του άνδρα στις σύγχρονες κοινωνίες μεταβάλλεται συνεχώς. Οι απόψεις για τα συν και τα πλην αυτής της εξελικτικής πορείες διίστανται.
Στις 19 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα, στην οποία μεταξύ άλλων γιορτάζεται η συνεισφορά του άνδρα στην κοινωνία. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο η εικόνα του άνδρα στη σύγχρονη κοινωνία έχει αλλάξει πολύ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε πολλούς. Δεν είναι λίγοι οι άνδρες που βιώνουν κρίση, εκτιμά ο Τόνι Τόλεν, ερευνητής ανδρικών ζητημάτων στο Πανεπιστήμιο Χίλντεσχαϊμ: «Οι άνδρες ακούν τι δεν πρέπει να είναι, τι δεν πρέπει να κάνουν και διερωτώνται, τι άλλο θα τους ζητήσουν».
Αμερικανοί ψυχολόγοι ερευνητές κάνουν εδώ και μερικά χρόνια λόγο για «τοξικό» ή «προβληματικό» ανδρισμό. Όταν για παράδειγμα τα αγόρια μεγαλώνουν χωρίς να τους επιτρέπεται να δείχνουν τι αισθάνονται αλλά μαθαίνουν ότι επιβάλλεται να εμφανίζονται δυναμικά και επιθετικά, τότε η χρήση βίας είναι σχεδόν μοιραία. Η αμερικανική ομοσπονδία ψυχολόγων εκτιμά ότι πολλοί άνδρες απαντούν με βία στη σύντροφό τους, όταν θεωρούν ότι απειλείται η εξιδανικευμένη εικόνα που έχουν για το ανδρικό φύλο.
Οι πρόεδροι ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας και Βραζιλίας καλύπτουν ένα κενό
Πολλοί άνδρες αισθάνονται ανασφάλεια….
Ο Τόνι Τόλεν είναι πεπεισμένος ότι η αντίληψη για τον άνδρα-ήρωα ή τον άνδρα-πολεμιστή ανήκουν πια στο παρελθόν, έχουν όμως αφήσει πίσω τους ένα κενό. Ακριβώς αυτό το κοινό καλύπτουν πολιτικοί, όπως οι πρόεδροι των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας.
Ο καναδός ψυχολόγος Τζόρνταν Πέτερσον θέλει να βοηθήσει όσους άνδρες αισθάνονται ανασφάλεια. Στο ευπώλητο βιβλίο του «12 κανόνες για τη ζωή: Τάξη και δομή σε ένα χαοτικό κόσμο» θεωρεί απολύτως φυσιολογικές τις πατριαρχικές κοινωνίες και γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «η τάξη είναι ανδρική και το χάος γυναικείο». Στις διαλέξεις του ανά τον κόσμο καταχειροκροτείται από το, ως επί το πλείστον, ανδρικό ακροατήριό του.
…ίσως γι αυτό θεωρούν πρότυπο τους Τραμπ και Πούτιν
Σχολικό μάθημα οι ρόλοι των δύο φύλων;
Καταφύγιο στους «ταπεινωμένους και καταφρονεμένους» προσφέρει ο Ελβετός Ντάνιελ Ραζουμόφσκι, συνιδρυτής των εκθέσεων Man´s World, στις οποίες προσφέρει στον ανδρικό πληθυσμό όσα του αρέσουν και τον ενδιαφέρουν, όπως προσομοιωτές πτήσεων και γευσιγνωσία ουίσκι. Ο Ραζουμόφσκι καθιστά ωστόσο σαφές ότι η έκθεση δεν δίνει ορισμούς του ανδρισμού, ούτε απαντά σε ζητήματα των δύο φύλων: «Εμείς προσφέρουμε στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να περάσουν καλά και να αγοράσουν προϊόντα που τους αρέσουν».
Παρά τις προόδους που έκαναν οι άνδρες τα τελευταία χρόνια, ο γερμανός ερευνητής Τόνι Τόλεν φοβάται μήπως επανέλθουν στο προσκήνιο αξίες που «θα μας πάνε πίσω στο Μεσαίωνα». Θεωρεί ότι ήδη από πολύ νωρίς τα αγόρια θα πρέπει να διδαχθούν ότι μπορεί να ζήσουν χωρίς να χρειάζεται να επιβάλλονται λεκτικά ή με τη βία. Ζητά μάλιστα οι ρόλοι των φύλων να γίνουν μάθημα στα σχολεία.
Κριστιάνε Έλριχ (dpa)
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
ΠΗΓΗ: dw.com