Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες προσκομίζει επιπλέον στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή στην εποχή που ζούμε δεν προκαλείται από τις αλλαγές στη δραστηριότητα του Ηλιου.
Η νέα έρευνα καταρρίπτει τη θεωρία κάποιων «σκεπτικιστών», σύμφωνα με την οποία η αλλαγή του κλίματος οφείλεται στις διακυμάνσεις των κοσμικών ακτίνων που καθώς φτάνουν στη Γη καθορίζουν τη συννεφιά και τη θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, οι διακυμάνσεις στην ηλιακή δραστηριότητα έχουν επιπτώσεις στην ένταση των κοσμικών ακτίνων.
Καμία σύνδεση
Εργασία Σβένσμαρκ
Διαφορετικές περιόδους
Καμία σύνδεση
Όμως, η έρευνα των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική σύνδεση μεταξύ αυτών των φαινομένων τα τελευταία 20 χρόνια. Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, οι Βρετανοί ερευνητές εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικούς τρόπους για να εντοπίσουν κάποιο συσχετισμό, αλλά τελικά δεν αποδείχθηκε κανείς.
Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας ταυτίζονται με άλλες που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη θεωρία του Δανού επιστήμονα Ενρικ Σβένσμαρκ, από το Εθνικό Διαστημικό Κέντρο της Δανίας, η οποία αποτέλεσε τον βασικό άξονα του ντοκιμαντέρ «Η Μεγάλη Εξαπάτηση της Παγκόσμιας Θέρμανσης».
Εργασία Σβένσμαρκ
Ξεκινήσαμε αυτή την έρευνα εξαιτίας της εργασίας του Σβένσμαρκ, λέει ο Τέρι Σλόαν από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. «Εάν η θεωρία του είναι σωστή, τότε έχουμε χαράξει λανθασμένη πορεία με τη λήψη όλων αυτών των ακριβών μέτρων για να περικόψουμε τις εκπομπές άνθρακα».
Οι κοσμικές ακτίνες εκτρέπονται μακριά από τη Γη από το μαγνητικό της πεδίο και από τον ηλιακό άνεμο (τα ρεύματα των ηλεκτρικά φορτισμένων μορίων που προέρχονται από τον Ηλιο). Η υπόθεση του Σβένσμαρκ είναι ότι όταν ο ηλιακός άνεμος είναι αδύναμος, περισσότερες κοσμικές ακτίνες διαπερνούν στη Γη.
Αυτό δημιουργεί περισσότερα φορτισμένα μόρια στην ατμόσφαιρα, η οποία στη συνέχεια συμβάλλει στη διαμόρφωση περισσότερων σύννεφων, γεγονός που δροσίζει το κλίμα. Ο πλανήτης θερμαίνεται όταν η παραγωγή του Ηλιου είναι ισχυρή.
Διαφορετικές περιόδους
Η ομάδα του καθηγητή Σλόαν ερεύνησε αυτή τη σύνδεση, ψάχνοντας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε διαφορετικούς τόπους τις αδύναμες ή ισχυρές αφίξεις των κοσμικών ακτίνων, για να δει εάν αυτή είχε επιπτώσεις στη δημιουργία νέφωσης. «Για παράδειγμα, μερικές φορές εκρήξεις στον Ηλιο εκτοξεύουν μεγάλη ποσότητα φορτισμένων μορίων» εξήγησε.
«Όμως διαπιστώσαμε ότι ύστερα από αυτές τις εκρήξεις δεν αυξήθηκε η νέφωση. Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια των 11ετών φυσικών κύκλων του Ηλιου υπήρξε ένας αδύνατος συσχετισμός μεταξύ της έντασης κοσμικών ακτίνων και της νεφοκάλυψης, που θα μπορούσε να εξηγήσει μόνο το ένα τέταρτο των αλλαγών στη συννεφιά».
Ο ίδιος κατέληξε ότι τελικά αποδεικνύεται προτιμότερο να συνεχίσουμε με τους στόχους περικοπών των εκπομπών ρύπων
ΠΗΓΗ: texnologia.net