«Έβλεπα αίμα παντού»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

0
328

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, κατά την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε πολυσύχναστη λεωφόρο στο νότιο Λονδίνο.

Οι βρετανικές Αρχές χαρακτηρίζουν το συμβάν ως «σχετικό με την τρομοκρατία».

Το χρονικό της επίθεσης

Περίπου στις 14:00, τοπική ώρα, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς, ενώ λίγο αργότερα δέχθηκε πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου και έπεσε νεκρός.

Όπως μετέδωσε το CNNi, οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι στο περιστατικό δεν εμπλέκονται άλλα άτομα.

Άμεση ήταν αντίδραση των αρχών καθώς στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ελικόπτερα και ασθενοφόρα.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, συνεχάρη τους αστυνομικούς για την αντίδρασή τους, τονίζοντας: «Οι τρομοκράτες επιδιώκουν να μας χωρίσουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Εδώ στο Λονδίνο δεν θα τους επιτρέψουμε ποτέ να το πετύχουν».

AP_20033656713204.jpg

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο δράστης φορούσε ψεύτικο γιλέκο με μεταλλικά κουτάκια που να παραπέμπυν σε εκρηκτικά, ενώ ανάλογα γιλέκα φορούσαν οι δράστες της επίθεσης στη γέφυρα του Λονδίνου το 2017.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για την άμεση ανταπόκρισή τους, δηλώνοντας πως η σκέψη του είναι στους τραυματίες και όσους επηρεάστηκαν από το περιστατικό.

Δείτε τη στιγμή της εξουδετέρωσης του δράστη:

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ένας 19χρονος φοιτητής περιέγραψε στον Guardian τη στιγμή της επίθεσης:

«Διέσχιζα τον δρόμο όταν είδα έναν άνδρα με μαχαίρι να τον κυνηγά ένας άλλος άνδρας – πιθανότατα μυστικός αστυνομικός. Μετά ο άνδρας με το μαχαίρι πυροβολήθηκε. Νομίζω ότι άκουσα τρεις πυροβολισμούς και έτρεξα προς τη βιβλιοθήκη για να προστατευτώ».

«Έβλεπα αίμα παντού κάτω. Μια γυναίκα ήταν έξω από ένα φαρμακείο, την είχαν μαχαιρώσει στην πλάτη και όλοι τη βοηθούσαν», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στον Independent.

«Ματσέτα» και πυροβολισμοί

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς να έχουν περικυκλώσει έναν άνδρα που κείτεται στο έδαφος στην κεντρική λεωφόρο Στρίθαμ. Οι δυνάμεις της τάξης οπισθοχωρούν στη συνέχεια ξαφνικά και ζητούν από τους αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονται στο σημείο να κάνουν το ίδιο, την ώρα που φθάνουν στο σημείο άλλα οχήματα πρώτων βοηθειών.

Στο Λονδίνο έχουν σημειωθεί αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σε επίθεση με μαχαίρι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στη Γέφυρα του Λονδίνου, μια γέφυρα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, πριν πέσει νεκρός ο δράστης από την αστυνομία.

Ο δράστης της επίθεσης, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ο 28χρονος Ουσμάν Χαν, ήταν πρώην κρατούμενος για τρομοκρατία που απελευθερώθηκε έχοντας εκτίσει το ήμισυ της ποινής. Στο σημείο της επίθεσης βρισκόταν γιατί συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για πρώην κρατούμενους.

Έκτοτε, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μέτρα για αυστηρότερες ποινές για τους δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών και απαγόρευσε την πρόωρη απελευθέρωσή τους.

 

 

 

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr