Σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και αναφερόμενος στην συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκου πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Τ.Ερντογάν αποκάλυψε ότι συμφωνήθηκε να… συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας του οποίου η σύγκληση έχει να γίνει από το 2016!
Και μάλιστα θα γίνει σε μία πόλη που είναι στην καρδιά του Ρ.Τ.Ερντογάν όπως ο ίδιος έχει δηλώσει περιγράφοντας τις πόλεις της «οθωμανικής καρδιάς του»: Την Θεσσαλονίκη!
Προσθέτοντας ότι δόθηκε εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να ετοιμάσουν την συνάντηση που θα γίνει στην Ελλάδα.
Και τι θα συζητήσει τον Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας; Τα τουρκικά αιτήματα που έθεσε στην συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος: Την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης του 1923 ή την «επικαιροποίησή της», όπως αποδέχεται και η ελληνική πλευρά με αλλαγή του θρησκευτικού προσδιορισμού των Ελλήνων μουσουλμάνων σε εθνοτικό, δηλαδή τον χαρακτηρισμό τους ως Τούρκων και την επαναλειτουργία των τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!
Το ένα στην Αθήνα, είναι εκείνο που βρίσκεται μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά στην Πλάκα. Πρόκειται για το Φετιχιέ Τζαμί, δηλαδή το «Τζαμί του Πορθητή», για να θυμόμαστε πάντα ποιος μας άλωσε. Αυτό έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος.
Του αντέτεινε το φυσιολογική ο Κ.Μητσοτάκης ότι εάν θέλει ο Ρ.Τ,Ερντογάν να λειτουργήσει το «Τζαμί του Πορθητή» στην Αθήνα, στη σκιά της Ακρόπολης, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, πρέπει να επαναλειτουργήσει και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ως χριστιανικός ναός; Δεν νομίζουμε.
Στην Θεσσαλονίκη ζήτησε την… Ροτόντα! Ναι, θέλει να επαναλειτουργήσει η Ροτόντα ως τζαμί!
Σε ότι αφορά την μουσουλμανική μειονότητα απαίτησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να αποδεχθεί η Αθήνα ότι είναι τουρκική, τόσο στην Θράκη, όσο και στα Δωδεκάνησα!
Αυτό που σίγουρα δεχθήκαμε ως αντάλλαγμα είναι «να συνδράμουμε τη Τουρκία στην ΕΕ ώστε στο να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στην Άγκυρα για την περίθαλψη των μεταναστών» διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές!
Χρονικό όριο για να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που έχει σταματήσει από το 2016 και συμφωνήθηκε να συγκληθεί λίαν προσεχώς στη Θεσσαλονίκη.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου εξουσιοδοτήθηκαν να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.
«Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε σε καλύτερο κλίμα από αυτό που περιμέναμε. Το κλίμα δεν ήταν συγκρουσιακό», δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας.
pronews.gr
Και γιατί να είναι συγκρουσιακό; Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιδιάδης Βαρβιτσιώτης περιέγραψε άριστα το πώς θα κινηθεί η Ελλάδα στο εξής: Δηλώνουμε αδυναμία στρατιωτικής αντιμετώπισης της Τουρκίας και αρχίζουμε διαπραγματεύσεις. Και στις διαπραγματεύσεις ως γνωστόν, δίνεις και παίρνεις…
ΠΗΓΗ: 1069.gr