Ανάλυση: Πληγωμένη και… αποκλεισμένη η Εθνική

0
266

Η Ελλάδα που ουσιαστικά αποκλείστηκε από την τελική φάση του Euro μετά την ήττα στο Τάμπερε, υποδέχεται στο ΟΑΚΑ το αδύναμο Λιχτενστάιν και κυνηγάει την πρώτη της νίκη μετά το τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων τον Μάρτιο.

Τι ισχύει: Προκριματική φάση για το Euro 2020. Προκρίνονται οι δύο πρώτοι του ομίλου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια που ισχύουν είναι: οι βαθμοί στα μεταξύ τους, η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, η καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, η καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους, η διαφορά τερμάτων, η καλύτερη επίθεση, η καλύτερη εκτός έδρας επίθεση, οι περισσότερες νίκες, οι περισσότερες νίκες εκτός έδρας.

ΕΛΛΑΔΑ

Απογοήτευσε ακόμα μια φορά στην προκριματική φάση και η ήττα με 1-0 από τη Φινλανδία στο Τάμπερε την έθεσε ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2020. Ο Φαν’τ Σιπ στο ντεμπούτο του προχώρησε σε αρκετές εκπλήξεις, δίνοντας μεταξύ άλλων φανέλα βασικού στον Βρουσάι, ενώ άφησε εκτός τους Ζέκα και Σάμαρη, επιλέγοντας για δίδυμο στον άξονα τους Κουρμπέλη και Μπουχαλάκη. Η «γαλανόλευκη» δε συνάντησε προβλήματα ανασταλτικά αλλά δέχτηκε γκολ από ανόητο πέναλτι που υπέπεσε, ενώ δημιουργικά πήρε κάτω από τη βάση, αφού δεν έφτιαξε ούτε μια φάση της προκοπής, ενώ το πιο απογοητευτικό ήταν ότι δεν είχε νεύρο και τρεξίματα στο παιχνίδι της, ειδικά σε έναν αγώνα που ήταν τελικός για την ίδια.

Αυτή ήταν η 4η διαδοχική ήττα της σε όλες τις διοργανώσεις, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ του 1995. Μεγάλη απογοήτευση από τους Έλληνες διεθνείς μετά το τελικό σφύριγμα, κάτι που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις τους. «Μάλλον δεν είμαστε στο επίπεδο για να διεκδικούμε την πρόκριση», δήλωσε ο Γιώργος Μασούρας, ενώ ο αρχηγός, Βασίλης Τοροσίδης τόνισε: «Η Ελλάδα είμαστε, ας δούμε την πραγματικότητα. Μια μικρή χώρα σε ένα μέτριο πρωτάθλημα, από το 2004 μέχρι το 2014 έκανε πράγματα που ίσως και να ήταν υπερβολικά. Κακά τα ψέματα, η γενιά αλλάζει. Η Εθνική πρέπει να στηθεί ξανά ώστε σιγά. Ρεαλιστικός στόχος είναι πλέον η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022».

Η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στην προτελευταία θέση του ομίλου, οχτώ βαθμούς πίσω από την 2η θέση που οδηγεί στην τελική φάση και τις εναπομείναντες πέντε αγωνιστικές θα παίξει για το γόητρο αλλά και για τη βαθμολογία της FIFA, αφού αυτή τη στιγμή έχει υποχωρήσει στην 54η θέση της κατάταξης και οι κληρώσεις τα επόμενα χρόνια θα έχουν πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. «Προετοιμαζόμαστε σαν να έχουμε το μέγιστο δυνατό κίνητρο. Είναι λίγος ο χρόνος που είμαστε με την ομάδα. Δεν ήρθα εδώ για να περάσω καλά. Γνωρίζω την κατάσταση στην Εθνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε αυτό και πρέπει να γίνουμε ξανά ομάδα. Πρέπει ο αγώνας με την Εθνική να είναι προτεραιότητα για όλους», δήλωσε ο Φαν’τ Σιπ ο οποίος στα εναπομείναντα πέντε παιχνίδια καλείται να χτίσει τις βάσεις για την ομάδα που θα παλέψει για την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Αγωνιστικά Νέα: Πρόβλημα τραυματισμού αποκόμισε ο μπακ Τοροσίδης και δύσκολα θα αγωνιστεί, με τον Μπακάκη να αναμένεται να πάρει τη θέση του. Κατεβαίνει με σημαντικές απουσίες αφού δε βρίσκονται στην αποστολή οι τραυματίες Φορτούνης και Μάνταλος, ενώ δεν κλήθηκαν Μήτρογλου και Δώνης. Δεν αποκλείεται ο Φαν’τ Σιπ να ανακατέψει την τράπουλα.

Η αποστολή της Ελλάδας

Τερματοφύλακες: Μπάρκας (ΑΕΚ), Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ), Βλαχοδήμος (Μπενφίκα)

Αμυντικοί: Τοροσίδης (Ολυμπιακός), Σιόβας (Λεγανές), Κώτσιρας (Αστέρας Τρίπολης), Σταφυλίδης (Χόφενχαϊμ), Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ), Μανωλάς (Νάπολι), Μπακάκης (ΑΕΚ), Γιαννούλης (ΠΑΟΚ), Τσιμίκας (Ολυμπιακός)

Μέσοι: Πέλκας (ΠΑΟΚ), Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Σιώπης (Αλάνιασπορ), Μπουχαλάκης (Ολυμπιακός), Μασούρας (Ολυμπιακός), Κολοβός (Παναθηναϊκός), Σάμαρης (Μπενφίκα), Ζέκα (Κοπεγχάγη), Φετφατζίδης (Αρης), Λημνιός (ΠΑΟΚ)

Επιθετικοί: Κουλούρης (Τουλούζ), Παυλίδης (Βίλεμ), Βρουσάι (Βίλεμ).

ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ

Γνώρισε βαριά ήττα με 5-0 από τη Βοσνία στη Ζένιτσα. Δέχτηκε νωρίς το 1-0 (11’) και το κράτησε ως το 80’ όπου δέχτηκε δεύτερο μετά από σπόντα. Έκτοτε κατέρρευσε και μάζεψε άλλες τρεις φορές τη μπάλα από τα δίχτυα της. Ήταν η 8η ήττα της στα 9 τελευταία σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ δεν έχει κάποιο βαθμό στα προκριματικά.

Έχει την 3η χειρότερη άμυνα των προκριματικών με 18 γκολ παθητικό σε πέντε παιχνίδια αλλά και τη χειρότερη επίθεση αφού δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκοράρει. «Η Ελλάδα είναι μία ομάδα με εμπειρία. Εστιάζω στην άμυνα που υπάρχουν παίκτες που παίζουν στο πιο ψηλό επίπεδο», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Χέλγκι Κόλντβινσόν, ενώ σε ερώτηση για το αν η νίκη της Αρμενίας στο ΟΑΚΑ αποτελεί οδηγό για την ομάδα του, ανέφερε: «Σίγουρα είμαι αισιόδοξος άνθρωπος αλλά τα προηγούμενα ματς δεν λένε απολύτως τίποτα για το αυριανό».

Αγωνιστικά Νέα: Κανένα νέο πρόβλημα. Εκτός αποστολής έμεινε ο ποιοτικότερος παίκτης, ο κεντρικός μέσος, Μαρσέλ Μπίχελ και μάλιστα με απόφαση του Κόλβιντσον, με αφορμή ότι δεν έχει βρει ομάδα μετά την αποδέσμευση του από την Έμπολι. Η απόφαση προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στο μικρό κρατίδιο.

Κώστας Καραγιαννόπουλος

Εκτίμηση
«Πληγωμένη» και ουσιαστικά αποκλεισμένη η Εθνική Ελλάδας, θα ψάξει τη νίκη για να βάλει τέλος σε αυτό το αρνητικό σερί. Η λογική λέει ότι ακόμα και σε αυτή την κατάσταση δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από το αδύναμο Λιχτενστάιν που έχει δεχτεί 18 γκολ σε πέντε παιχνίδια, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκοράρει. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για τον άσο σε αυτές τις τιμές, αν είναι να επιλέξουμε κάτι από το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ο άσος σε συνδυασμό με Under 3.5 στο 2.25 της Novibet. Το Λιχτενστάιν θα παραταχθεί με διπλή ζώνη άμυνας για να αποφύγει ακόμα μια συντριβή και η Ελλάδα, έχοντας αρκετές σημαντικές απουσίες από τη μέση και μπροστά, δύσκολα θα φτάσει σε πολύ μεγάλο σκορ με την εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα.
ΠΗΓΗ: agones.gr