Αργεντινή για μετάλλιο, «κατάπιε» τη Σερβία!

0
316

Πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης και έχοντας σε μεγάλη βραδιά όλους τους παίκτες της, η Αργεντινή επικράτησε 97-87 της Σερβίας και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Βγαλμένη από τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος και με συνδετικό κρίκο τον Λουίς Σκόλα, η Αργεντινή «πάτησε» τη Σερβία στον προημιτελικό (97-87) και σφράγισε την πρόκρισή της στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Σκόλα (20 πόντοι), Καμπάτσο (18 πόντοι, 12 ασίστ, 6 ριμπάουντ) και Ντεκ (13 πόντοι, 8 ριμπάουντ) καθοδήγησαν την ομάδα του Ερνάντες, που κυριάρχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και δικαίως πήρε το εισιτήριο για τους «4» βάζοντας τις βάσεις για να κατακτήσει ένα μετάλλιο.

Από το συγκρότημα του Τζόρτζεβιτς, που απογοήτευσε κι ενώ λογίζονταν ως φαβορί, διασώθηκαν οι Μπογκντάνοβιτς (21 πόντοι) και Γιόκιτς (16 πόντοι, 10 ριμπάουντ).

Το ματς
Η Αργεντινή ξεκίνησε πολύ καλύτερα το παιχνίδι και με μαέστρο τον Καμπάτσο, απέκτησε προβάδισμα από τα πρώτα λεπτά (12-4 στο 3’). Από την άλλη, οι Σέρβοι εξέπεμπαν νευρικότητα και έμειναν ζωντανοί χάρη στα επιθετικά ριμπάουντ και στις… ελεύθερες βολές.

Με σερί 6-0, το συγκρότημα του Τζόρτζεβιτς ισοφάρισε (16-16 στο 7’), ενώ πέρασε μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά με λέι-απ του Γκούντουριτς (21-22 στο 9’). Το πρώτο δεκάλεπτο πάντως ολοκληρώθηκε με την «αλμπισελέστε» στο +2 (25-23) χάρη σε buzzer beater καλάθι του Ντεκ, με τον Καμπάτσο να μοιράζει 6 ασίστ σε αυτό το διάστημα!

Τα πολλά προβλήματα με τα φάουλ δεν πτόησαν το σύνολο του Ερνάντες, που εκκίνησε εντυπωσιακά και το δεύτερο δεκάλεπτο: με επιμέρους σκορ 9-2, ξέφυγε με διαφορά 8 πόντων (36-28 στο 13’).

Οι Αργεντινοί συνέχισαν να πυροβολούν έξω από τα 6,75 μ. και διατηρούσαν το προβάδισμα (45-37 στο 17’), την ώρα που η Σερβία τα περίμενε όλα από Μπογκντάνοβιτς και Γιόκιτς.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με τους Νοτιοαμερικανούς να έχουν 9/16 τρίποντα (!), 14 ασίστ/4 λάθη, αλλά και «αέρα» πέντε πόντων (54-49).

Στην αντίπερα όχθη, το συγκρότημα του Τζόρτζεβιτς προβλημάτισε αρκετά στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως με την αμυντική λειτουργία του, ενώ έμεινε κοντά στο σκορ χάρη στα 10 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε σε αυτό το διάστημα!

Όπως είναι φυσικό, ο δαιμονιώδης ρυθμός του πρώτου ημιχρόνου έπεσε μετά την ανάπαυλα, με τη Σερβία να σφίγγει την άμυνά της. Παρ’ όλα αυτά, η Αργεντινή διατηρούσε μια μικρή διαφορά (66-59 στο 25’).

Κάπου εκεί όμως η «αλμπισελέστε» κόλλησε επιθετικά και απώλεσε το καθαρό μυαλό που είχε μέχρι εκείνο το σημείο. Ως εκ τούτου, οι Σέρβοι πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής με ένα επιμέρους σκορ 8-2 στο δεύτερο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου (68-67 στο 30’).

Στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου, ο Τζόρτζεβιτς επέλεξε χαμηλό σχήμα με 4 κοντούς και τον Γιόκιτς, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πιέσει στην περιφέρεια. Μάλιστα, με τρίποντο του Γκούντουριτς, οι «orlovi» πέρασαν μπροστά (68-70) για πρώτη φορά μετά από ώρα.

Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Ερνάντες δεν επηρεάστηκαν και έδειξαν πάλι χαρακτήρα, ενώ στράφηκαν στο γνώριμό τους τρόπο (σ.σ. τρίποντο) για να ανατρέψουν το μομέντουμ του αγώνα (74-70 στο 32’).

Με τους Καμπάτσο και Σκόλα να… οργιάζουν, η Αργεντινή ξέφυγε με +9 (82-73) σε μια πολύ κρίσιμη καμπή του ματς (35’). Η εν λόγω εξέλιξη έδωσε φτερά στα πόδια των «orlovi», που ήταν άκρως διαβασμένοι και έκαναν εξαιρετικές συνεργασίες «αδειάζοντας» την αντίπαλη άμυνα.

Ένα τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς έδωσε το φιλί της ζωής στη Σερβία (91-85 στα 80 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε), αλλά ο απίστευτος Καμπάτσο «σκότωσε» την ομάδα του Τζόρτζεβιτς με ένα μεγάλο καλάθι στα 57’’ (93-85).

Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν διαδικαστικά, αφού οι Σέρβοι δεν είχαν τον τρόπο και τα ψυχικά αποθέματα για να πλησιάσουν στο σκορ. Το τελικό 97-87 απέδωσε δικαιοσύνη και χάρισε στην Αργεντινή το εισιτήριο για τα ημιτελικά!

Τα δεκάλεπτα: 25-23, 54-49, 68-67, 97-87.

 

ΠΗΓΗ: goal.philenews.com