Η Προέλαση Ρωσικών Στρατευμάτων στην ΒΑ Συρία Περιπλέκει την Κατάσταση- Διπλωματικός Πυρετός σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον

0
282

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην βορειοανατολική Συρία, καθώς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη και προελαύνουν προς τις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι, ωθώντας προς τα ανατολικά τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Ταυτόχρονα, τμήματα του συριακού στρατού εισήλθαν στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι, πλησίον των συνόρων με την Τουρκία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία. Ωστόσο, αξιωματούχος των SDF δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την είδηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν μετά τη συμφωνία των Κούρδων με την κυβέρνηση Άσαντ, στον απόηχο της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή και της επακόλουθης τουρκικής εισβολής.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, θα συναντηθεί τελικά αύριο, Πέμπτη, με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα με στόχο να πετύχει την κατάπαυση του πυρός στην Συρία.

Από την πλευρά της, η Ρωσία θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Δαμασκού και τις κουρδικές δυνάμεις να καταλήξουν σε συμφωνίες και να τις εφαρμόσουν, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στην Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε πως η τουρκική επιχείρηση επέτρεψε σε αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να διαφύγουν και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα υποστηρίξει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις, κατά μήκος των συνόρων των χωρών τους.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη Μάνμπιτζ και τις γειτονικές της τοποθεσίες και σημείωσε ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μόσχα έχει διατρανώσει τη βούλησή της να μην επιτρέψει να ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν θα επιτρέψουμε να φτάσουν εκεί τα πράγματα», τόνισε Ρώσος διπλωμάτης.

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, επίκειται συνάντηση  των επικεφαλής τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών, στην Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και των προέδρων των επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου, με Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία.

Χθες, Δημοκρατικοί, αλλά και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές προσυπέγραψαν ψήφισμα που εναντιώνεται στην απόφαση του κ. Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Και ενώ συμβαίνουν όλα τούτα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι Κούρδοι, «δεν είναι άγγελοι».

«Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά», δήλωσε ο κ. Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Εξάλλου, οι Κούρδοι δεν είναι άγγελοι».

Παράλληλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι «καλό» η Ρωσία να βοηθήσει την Δαμασκό.

Επίσης, υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία, παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, δηλώνοντας πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

 

ΠΗΓΗ: energia.gr