Ο τυφώνας Ντόριαν σφυροκοπά τις Μπαχάμες και απειλεί τη Φλόριντα

0
270

Αργά αλλά καταστροφικά συνεχίζει να κινείται ο τυφώνας Ντόριαν που τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας εξακολουθούσε να σαρώνει τις βόρειες Μπαχάμες, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια, διακοπές ρεύματος και αφήνοντας στο πέρασμά του πολλά αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως η κυβέρνηση για τυχόν θύματα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ένα νεκρό αγόρι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί επίσης η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η Βόρεια και η Νότια Καρολίνα, που αναμένεται να επηρεαστούν τα επόμενα 24ωρα.

Η ταχύτητα των ανέμων έπεσε ελαφρώς, στα 265 χλμ / ώρα καθώς ο Ντόριαν κινούνταν σήμερα τα ξημερώματα προς τα δυτικά και φτάνοντας στο νησί Γκραντ Μπαχάμα με ταχύτητα μόλις 1,6 χλμ/ώρα. Νωρίτερα ο Ντόριαν, που θεωρείται ο πιο ισχυρός τυφώνας του έτους στον πλανήτη, χτύπησε τα νησιά Άμπακος με θυελλώδεις ανέμους.

Πατρίδα για περίπου 50.000 ανθρώπους, το Γκραντ Μπαχάμα «σφυροκοπάται αδιάκοπα από καταστροφικούς ανέμους» τόνιζε νωρίτερα το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, που προειδοποιούσε για «ακραία καταστροφή». Το νησί αναμένεται να πληγεί απ’ τον τυφώνα για αρκετές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με το AP ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την έκταση των ζημιών στα νησιά που επλήγησαν, αν και οι Αρχές εκτιμούν πως πολλοί πρέπει να έχουν μείνει άστεγοι.

Πού κινείται ο τυφώνας

Ο τυφώνας κατηγορίας 5 κινείται βορειοδυτικά και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να παραμείνει πάνω από τις Μπαχάμες προτού κατευθυνθεί βορειοδυτικά προς την ανατολική ακτή της Φλόριντα αργότερα μέσα στην ημέρα. Σημειώνεται ότι από τον τυφώνα μπορούν να επηρεαστούν ακόμα και περιοχές που απέχουν 30 μίλια απ’ το κέντρο του τυφώνα.

Την Τρίτη εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί η Φλόριντα και την Τετάρτη ο τυφώνας θα κινηθεί βόρεια, όπου θα συνεχίσει να εξασθενεί. Όμως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ισχυρούς ανέμους και επικίνδυνες καταιγίδες στις ακτές της Τζόρτζια, της Νότιας και της Βόρειας Καρολίνας.

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr