Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης απειλούν το διαδίκτυο

0
279

Στο στόχαστρο του Τιμ Μπέρνερς Λι, του ανθρώπου που πριν από 20 χρόνια ακριβώς δημιούργησε την πρώτη ιστοσελίδα, βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι πιο γνωστές υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, και ιδίως το Facebook, χαρακτηρίζοντάς τες απειλές του για το διαδίκτυο επιεικώς απαράδεκτες, προφανώς γιατί τους χαλάει την πιάτσα, και επειδή διακυβεύονται δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο έχει ως συνέπεια τέτοιου είδους δηλώσεις όχι απλά να μην περνούν απαρατήρητες, αλλά και να κατακρίνονται με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ο διάσημος Βρετανός επιστήμονας, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific American εξαπολύει μύδρους εναντίον των μεγάλων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν εναντιώνεται στη δημοκρατική φύση του μέσου.

Πρακτικά, αυτό που ενοχλεί τον κ. Λι είναι το γεγονός ότι υπηρεσίες όπως το Facebook και το LinkedIn δεν επιτρέπουν στους χρήστες τους να χρησιμοποιούν τα δεδομένα που εισάγουν σε αυτές και σε άλλα «σημεία» του διαδικτύου. Πρακτικά, ο κ. Λι συμφωνεί με την άποψη της Google που πρόσφατα κατηγόρησε το Facebook επειδή δεν επιτρέπει τον διαμοιρασμό των δεδομένων που υπάρχουν στο τελευταίο και σε άλλες web εφαρμογές.

Η απομόνωση των χρηστών, σύμφωνα με τον κ. Λι συμβαίνει γιατί κάθε κομμάτι πληροφορίας στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης παραμένει έγκλειστη στα όρια του συγκεκριμένου site. Αποτέλεσμα είναι ότι όσο περισσότερες πληροφορίες εισάγει ένας χρήστης σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης, τόσο περισσότερο παραμένει κλειδωμένος μέσα σ’ αυτό. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη λογική με την οποία στήθηκε το Internet και δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Το «κλειστό» iTunes

Από την κριτική του κ. Λι δεν ξέφυγε ούτε η Apple, καθώς το iTunes (σ.σ. η δημοφιλής υπηρεσία διαχείρισης περιεχομένου) είναι, σύμφωνα με την άποψη του, επίσης ένα «κλειστό περιβάλλον» που περιορίζει το χρήστη. Σύμφωνα με τον κ. Λι, είναι λάθος να δημιουργούνται εφαρμογές για συγκεκριμένες συσκευές, όπως το iPhone, αντί για υπηρεσίες που θα βρίσκονται στο Web και θα είναι προσβάσιμες από όλες τις συσκευές. «Ορισμένες εταιρείες δημιουργούν κλειστούς κόσμους» σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του, το οποίο έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Λι τάχθηκε, επίσης, και κατά της προσπάθειας των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να επιβάλουν ρυθμίσεις στην ελεύθερη διακίνηση των δεδομένων, δηλαδή να επιβάλουν χρεώσεις στους παρόχους περιεχομένου προκειμένου να έχουν καλύτερη «μεταχείριση» όσον αφορά στις ταχύτητες πρόσβασης.

Αισιόδοξος

Πάντως, το άρθρο του Βρετανού επιστήμονα κλείνει με ένα αισιόδοξο μήνυμα. «Βρισκόμαστε σε μία εποχή σημαντικών εξελίξεων. Οι δημιουργοί web εφαρμογών, οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι πολίτες θα πρέπει να συνεργαστούν, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα τεχνολογικά πρωτόκολλα θα σέβονται τις βασικές ανθρώπινες αξίες.

Ο στόχος του Web είναι να υπηρετεί την ανθρωπότητα. Πρέπει να το φτιάξουμε έτσι ώστε αργότερα να μπορούμε να δημιουργήσουμε πράγματα που τώρα δεν ονειρευόμαστε καν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λι.

 

ΠΗΓΗ: texnologia.net