Άρση μέτρων: Το πλήρες χρονοδιάγραμμα – Τι ανοίγει, πότε και με ποιους κανόνες

0
646

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων ξεκινά από 4 Μαΐου. Όλες οι ημερομηνίες και οι φάσεις του χρονοδιαγράμματος. Πώς θα γίνει η επαναφορά. Τι αλλάζει.

Ανακοινώθηκε το σχέδιο της σταδιακής άρσης των μέτρων, που ελήφθησαν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η επαναφορά στη νέα πραγματικότητα θα γίνει σε διαφορετικά στάδια και ημερομηνίες, ενώ θα υπάρχει αξιολόγηση της άρσης το επόμενο διάστημα και θα λαμβάνονται αποφάσεις ανάλογα με τα δεδομένα.

Από τη Δευτέρα, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να στέλνουν SMS ή να κάνουν βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις τους εντός του νομού. Προς το παρόν, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους νομούς. Η ημερομηνία που θα υπάρχει ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νόμο θα είναι η 18η Μαΐου, πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της πανδημίας.

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Επίσης, θα ξεκινήσει η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για ατομικά αθλήματα.

Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν οι Εκκλησίες για ατομική λατρεία. Από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι στις 10:00 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες.

Συγκεκριμένα στα κομμωτήρια απαιτείται απόσταση μεταξύ θέσεων 2 μέτρα, και οι πελάτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ το Σάββατο.

Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους. Παραμένει το μέτρο για απόσταση πέντε μέτρων ανάμεσα σε πάγκους των παραγωγών.

Παράλληλα, η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κομμωτήρια, καταστήματα κλπ. είναι υποχρεωτική και θα επιβάλλεται πρόστιμο στους παραβάτες 150 ευρώ.

Από τις 4 Μαΐου και σε 7 στάδια θα ανοίξουν:

-Λιανικό εμπόριο, βιβλία, γραφικής ύλης, οπτικά αθλητικά είδη, καταναλωτικές αγορές, φυτά, λαϊκές αγορές

-Παροχή υπηρεσιών

-Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ

-Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ (Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το ωράριο απελευθερώνεται από 7.00 το πρωί μέχρι 10.00 το βράδυ).

-Εκκλησίες για ατομική προσευχή

11 Μαΐου

-Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (λοιπές επιχειρήσεις)

-Σχολές οδηγών

– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (δεν επιτρέπονται υπηρεσίες σε καθήμενους)

18 Μαΐου

– Ζωολογικά πάρκα – βοτανικοί κήποι

– Αρχαιολογικοί χώροι

– Θείες λειτουργίες

1 Ιουνίου

– Εμπορικά κέντρα (χρήση μάσκας + γάντια για τους εργαζόμενους, χωρίς καθήμενους)

– Ένας επισκέπτης ανα 20 τ.μ.

– Εστιατόρια – καφετέριες

Εντός Ιουνίου (5ο στάδιο)

– Κινηματογράφοι (1,5 μετρο ανά κάθισμα – 60% πληρότητα)

– Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Εντός ιουνίου (6ο στάδιο)

-Πάρκα αναψυχής

–Θεματικά παρκα παιδότοποι

Εντός Ιουνίου (7ο στάδιο)

-Εστιατόρια (σε εσωτερικούς χώρους)

– Καφετέριες (σε εσωτερικούς χώρους)

– Επιχειρήσεις διασκέδασης

-Καταλύματα διακοπών

-Αθλητικές εγκαταστάσεις

 

 

 

ΠΗΓΗ: news247.gr