Οι εκπαιδευτικοί ανέλαβαν δράση… πριν το “παιχνίδι του πνιγμού” γίνει μόδα στην Κρήτη!

0
330

Γρήγορα αντανακλαστικά από την εκπαιδευτική κοινότητα του Λασιθίου μετά την εισαγγελική παρέμβαση

Toυ Αντώνη Παντινάκη

Στην Κρήτη ευτυχώς δεν έχει φτάσει ακόμα (και να μην φτάσει ποτέ!) η… μόδα του με το “παιχνίδι του πνιγμού”.

Ωστόσο, προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστα γεγονότα και ανεπιθύμητες καταστάσεις, δυνητικά ανεξέλεγκτες, χθες είχαμε την γραπτή παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου, κ. Αθανάσιου Γαλήνα, ο οποίος επέστησε την προσοχή γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η ανακοίνωσή του διαβάστηκε σήμερα στα περισσότερα σχολεία του νομού Λασιθίου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές είτε είχαν ακούσει, είτε είχαν δει στο διαδίκτυο γι’ αυτή την νέα επικίνδυνη συνήθεια, που μπορεί να αποφέρει ανεπανόρθωτες οργανικές βλάβες σε όσους τη δοκιμάσουν, ακόμη και θάνατο!

“ Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο εδώ, ευτυχώς. Από το ραδιόφωνο κι από την τηλεόραση μάθαμε για την ανακοίνωση, και σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της προσευχής μας έγινε ενημέρωση από τους καθηγητές μας”, μας είπαν μαθητές από τον Άγιο Νικόλαο.

“Ήταν πολύ χρήσιμα αυτά που ακούσαμε. Πρέπει να ξέρουμε, γιατί υπάρχουν πολλά άτομα που μπορούν εύκολα να παρασυρθούν. Είναι η ηλικία μας περίεργη, σχεδόν όλοι μπαίνουμε στο διαδίκτυο”, μας σχολίασε ένας άλλος μαθητής από Γυμνάσιο της ευρύτερης περιοχής.

Σε κάποια άλλα σχολεία της πόλης, η πρώτη ώρα του μαθήματος αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου σε αυτό το θέμα, που απασχόλησε αρκετά σε συζητήσεις στα διαλείμματα και μετά το κουδούνι του σχολάσματος.

Βγαίνοντας μάλιστα από τα σχολικά συγκροτήματα, οι μαθητές του Δημοτικού έσπευδαν κατευθείαν να πουν στους γονείς και στους κηδεμόνες τους για την σχετική ενημέρωση που τους παρείχαν οι εκπαιδευτικοί τους.

“Ναι, το είδαμε στην τηλεόραση. Τι άλλο θα δούμε πραγματικά;” αναρωτήθηκε γονιός, τονίζοντας τη σημαντικότητα του “να είμαστε συνεχώς δίπλα στα παιδιά μας. Θα πρέπει να τους μιλάμε και να τα συμβουλεύουμε συνεχώς. Όχι μόνο γι’ αυτό το θέμα, αλλά και για άλλα που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά τους”.

Πράγματι, οι βάσεις για της Παιδείας και της κοινωνικοποίησης μπαίνουν (και) στα σχολεία, με τον ρόλο των εκπαιδευτικών να είναι σπουδαίος, εξίσου καθοριστικός μ’ εκείνον των γονιών και των κηδεμόνων.

Ελλοχεύει “σοβαρός κίνδυνος”

Κάλεσμα επαγρύπνησης απηύθυνε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λασιθίου, κ. Αθανάσιος Γαλήνας, “για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Λασιθίου”.

Η ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

“Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το «παιχνίδι του πνιγμού» θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους για την επικινδυνότητα του εν λόγω «παιχνιδιού» του και το σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους ή ακόμα και να οδηγηθούν στο θάνατο.

Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει την επανεμφάνιση του το λεγόμενο «παιχνίδι του πνιγμού» (επίσης γνωστό ως παιχνίδι ασφυξίας ή παιχνίδι λιποθυμίας ή από τα αγγλικά ως choking game) που αναφέρεται στην σκόπιμη αποκοπή οξυγόνου στον εγκέφαλο με στόχο την πρόκληση προσωρινής απώλειας συνείδησης και ευφορίας. Άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, ανεβάζουν στο διαδίκτυο βίντεο που έχουν τραβήξει οι ίδιοι και στα οποία φαίνεται να πνίγουν/ στραγγαλίζουν τους ίδιους τους εαυτούς τους, ή ο ένας τον άλλο, προκειμένου να νιώσουν για μερικά δευτερόλεπτα μια αίσθηση «ευφορίας», προτού λιποθυμήσουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κανόνες του «παιχνιδιού» ο παίχτης θα πρέπει να πάρει δέκα βαθιές ανάσες, έπειτα να χαμηλώσει τα γόνατα του σαν κάθισμα και να περιμένει ώσπου ξαφνικά ένας άλλος τον πιάνει από τον λαιμό και τον σφίγγει με δύναμη, το αποτέλεσμα δε τούτων είναι πολλά παιδιά να χάνουν τις αισθήσεις τους και να λιποθυμούν.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου την τελευταία 10ετία εκατοντάδες άτομα έχουν πεθάνει από το «παιχνίδι» αυτό, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι άτομα από τις Η.ΠΑ, ενώ κατά κανόνα επιδίδονται σ’ αυτό το επικίνδυνο και εν δυνάμει θανατηφόρο «παιχνίδι» άντρες έφηβοι. Κατά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. στα πρώτα τρία λεπτά στραγγαλισμού βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ισορροπία και το κεντρικό νευρικό σύστημα παραλύουν. Λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά το άτομο πεθαίνει. Για όσους επιζούν, η παρατεταμένη στέρηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι προκαλεί κώμα, επιληπτικές κρίσεις, διασείσεις και αιμορραγίες στα μάτια.

Το παραπάνω «παιχνίδι», σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, κατά το τελευταίο διάσημα έκανε την εμφάνιση του δυστυχώς και σε σχολεία στην Ελλάδα, και ελλοχεύει ο κίνδυνος να λάβει τα χαρακτηριστικά «νεανικής μόδας».

Από τα ανωτέρω διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Λασιθίου ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν”.

 

 

ΠΗΓΗ: cretalive.gr