Δ. Πατέλης: Η Σούδα δεν είναι πια σε ελληνικά χέρια – Παραχωρείται εν λευκώ στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές δυνάμεις

0
320

Η χρήση των βάσεων στη Σούδα «παρατάθηκε επ’ άπειρο» με την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας, εκτιμά ο Δημήτρης Πατέλης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Τα πάντα έγιναν ακριβώς όπως περιμέναμε. Το πιο σημαντικό από όλα ήταν η προκλητικότητα που είδαμε και εκ μέρους του Πομπέο και εκ μέρους των διαπομπευμένων πλέον πολιτικών υπαλλήλων των συγκεκριμένων συμφερόντων στη χώρα μας», επισημαίνει στο Sputnik, o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».

Από το ακρωτήρι Χανίων, όπου εργάζεται, βλέπει τις αμερικανικές βάσεις στη Σούδα και διαπιστώνει ότι πλέον «η περιοχή δεν είναι σε ελληνικά χέρια».

«Επί της ουσίας ποτέ δεν ήταν σε ελληνικά χέρια, ωστόσο, πλέον οι δυνατότητες των Αμερικανών είναι απεριόριστες στην περιοχή», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Και υπογραμμίζει:

«Η χρήση των βάσεων παρατάθηκε επ’ άπειρο. Πλέον, έχουμε μια διαιώνιση ενός σοβαρού ζητήματος, ενός στρατού κατοχής με εκτεταμένο δίκτυο υποδομών μακρά διάρκεια και τεράστιες επιπτώσεις. Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο παραχωρούνται εν λευκώ στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι, με τη νέα αμυντική συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει δόλωμα για τους αντιπάλους του ΝΑΤΟ:

«Η εδραίωση και επέκταση αυτών των υποδομών σε μια τόσο εύφλεκτη κατάσταση ενός εν εξελίξει «παγκοσμίου πολέμου», σημαίνει ότι η χώρα γίνεται στόχος. Η χειραγώγηση και η απάτη μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο επιθυμώντας να εκτονωθεί η αντίδραση των δυνητικών αντιπάλων του ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με τις δηλώσεις Πομπέο και την αμερικανική αποδοκιμασία για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο απαντά:

«Όλο αυτό το στρατηγικό ιδεολόγημα της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων του ευρωατλαντικού άξονα και των δομών του είναι μια απάτη. Η Τουρκία ήταν προτιμητέα όταν εξυπηρετούσε στρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν κάτι διαχρονικό. Και μάλιστα όταν απευθυνόμασταν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τη βοήθεια τους στα ελληνοτουρκικά έλεγαν ότι αυτά ήταν διμερή ζητήματα. Μας έλεγαν ότι δεν τους αφορούν τα διμερή ζητήματα. Η αλήθεια είναι μία: Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τη χώρα μας απ’ αυτούς τους θεσμούς και δεν αποτελούν συμμαχίες, παρά μόνο φορείς υποτέλειας».

 

ΠΗΓΗ: thefact.gr