Η Χιλή προσφέρει το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τo τέλος κάθε πρωταθλήματος

0
373

Πώς θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όταν ο συναγερμός του κορονοϊού φτάσει στη λήξη του; Η περσινή σεζόν του πρωταθλήματος της Χιλής, ίσως δείχνει το πιο ρεαλιστικό και εφικτό σενάριο…

Ο κορωνοϊός επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς τα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα ανά τον κόσμο τελούν υπό αναβολή επ’ αόριστον, με το φάντασμα πιθανών ακυρώσεων ολόκληρης της σεζόν, να εξετάζεται από πολλές λίγκες ως μια σοβαρή πιθανότητα.

Αν το λουκέτο στην ποδοσφαιρική Ευρώπη λόγω κορωνοϊού γίνει οριστικό, τότε έχουμε ήδη μια εικόνα των πρωταθλητριών ομάδων της φετινής σεζόν, με βάση την τρέχουσα βαθμολογία. Αν, όμως, γίνει εφικτό να υπάρξει μια κάποια συνέχεια; Το σενάριο της διεξαγωγής Playoffs, όπως εξετάζεται στην Ιταλία, είναι μια υπαρκτή πιθανότητα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα του εθνικού πρωταθλήματος της Χιλής, το οποίο κατά την περσινή σεζόν οδηγήθηκε σε αιφνιδιαστική αναβολή, για να αρχίσει ξανά μερικές εβδομάδες αργότερα. Ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί:

H κυβέρνηση του κεντροδεξιού Σεμπαστιάν Πινιέρα ήθελε να μετατρέψει τη Χιλή σε ένα πείραμα νεοφιλελευθερισμου, με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, μειώσεις συντάξεων και δημοσίων παροχών υγείας, ενώ τα κρούσματα διαφθοράς πλήθαιναν μέρα με τη μέρα, δίνοντας στους πολίτες την αίσθηση ότι η ζωή τους γινόταν διαρκώς πιο ακριβή, ολοένα και πιο άδικη. Η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων για τα ΜΜΜ ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Οι πορείες έγιναν μαζικές κι η διαμαρτυρία αφορούσε κάθε πολίτη, από τους εφήβους μαθητές, μέχρι τους ενήλικες εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα και το πρωτάθλημα αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Τη στιγμή της αναβολής, η σεζόν της χιλιανής Primera Division βρισκόταν στην 24η αγωνιστική και 6 συνολικά πριν από την ολοκλήρωσή της. Η Ουνιβερσιδάδ ντε Κατόλικα ήταν στην 1η θέση, όμως χρειαζόταν ακόμα δυο νικηφόρα αποτελέσματα για να στεφθεί μαθηματικά πρωταθλήτρια. Η κατηγορία έμεινε κλειστή για 5 εβδομάδες. Στη συνέχεια, κάποιες πρωτοβουλίες για την επανέναρξη του πρωταθλήματος έπεσαν στο κενό, λόγω των συνεχιζόμενων κοινωνικών αναταραχών. Η κίνηση του Πινιέρα να αλλάξει 8 υπουργούς της κυβέρνησής του σύντομα αποδείχθηκε πως δεν αρκούσε για να επέλθει κάποια ‘παύση πυρός’ από τους διαδηλωτές. Όταν άνοιξε ευθέως πόλεμο με όσους ήθελαν να ανατραπεί η κυβέρνησή του, τότε το ποδόσφαιρο απλά έφτασε στο οριστικό τέλος. Η σεζόν κρίθηκε λήξασα την 24η αγωνιστική, με την Ουνιβερσιδάδ να ανακηρύσσεται αυτόματα πρωταθλήτρια. Καμία ομάδα δεν υποβιβάστηκε, ενώ προβιβάστηκαν κανονικά οι δυο πρώτες ομάδες της 2ης τη τάξει εθνικής κατηγορίας.

Σήμερα, οι αγώνες του πρωταθλήματος της Χιλής διεξάγονται κανονικά, χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Το παράδειγμα της ολοκλήρωσης της περασμένης σεζόν, δεν αποκλείεται, έστω σε κάποια παραπλήσια εκδοχή του, να εφαρμοστεί και σε κάποιες από τις λίγκες της Ευρώπης. Για την ώρα, δείχνει το πιο ρεαλιστικό σενάριο, κορωνοϊού επιτρέποντος.

 

 

 

ΠΗΓΗ: goal.philenews.com