Αρχική Ειδήσεις Πολιτική Παναγιωτόπουλος: Τα ελληνικά Mirage έδωσαν ένα μάθημα στα τουρκικά αεροσκάφη

Παναγιωτόπουλος: Τα ελληνικά Mirage έδωσαν ένα μάθημα στα τουρκικά αεροσκάφη

0
394

Ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ επέκρινε την καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας

Σε αυστηρό ύφος σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, με φόντο και την ένταση μετά την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει μνημόνιο συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, με στόχο τον καθαρισμό θαλάσσιων συνόρων.

«Προχθές (σ.σ. Δευτέρα) σηκώθηκαν αιφνιδιαστικά τα Mirage και έδωσαν ένα μάθημα στην τουρκική αεροπορία ότι δεν θα είναι τόσο εύκολα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, από το βήμα της Βουλής.

Τάχθηκε δε, εναντίον του κλίματος ηττοπάθειας, σημειώνοντας ότι «δεν προσφέρουμε έτσι στη χώρα». «Να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία σε μια προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί, είναι “μεγάλο λάθος”» τόνισε, μεταξύ άλλων. Εξήγησε, άλλωστε, ότι – σ’ αντίθεση με την Ελλάδα – στη γειτονική χώρα δημιουργείται «προπαγάνδα κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας».

Όσον αφορά την αναβάθμιση των αμυντικών εξοπλισμών, επεσήμανε ότι αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι «ο δυνητικός μας αντίπαλος δεν κρύβει τις επεκτατικές του προθέσεις». «Αν μένεις στο ίδιο σημείο και εκείνος εξοπλίζεται, τότε στο συνολικό ισοζύγιο μένεις πίσω» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο, στη Βουλή των Ελλήνων, επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και την περαιτέρω υποστήριξη των Mirage 2000. Όσον αφορά την αναβάθμιση των F-16, προβλέπεται η επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης και δυναμικής των αεροσκαφών, ύστερα από σχετική πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας, Lockheed Martin. Το κόστος εκτιμάται σε 279,7 εκατ. δολάρια. Για τα Mirage 2000, προβλέπεται η έγκριση τριών σχεδίων συμφωνιών υποστήριξης με τις τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, ύψους 260 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραβάσεις του FIR Αθηνών, όπως και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, το τελευταίο διάστημα.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr