Αλήθειες και ψέματα για τον κορονοϊό

0
596

Καταρρίπουμε μύθους για τον ιό Covid-19. Μάθε τι ισχύει, σύμφωνα με τα δεδομένα που φέρνουν στο φως οι επιστήμονες

Ο Covid-19 είναι ένας καινούριος ιός. Οι επιστήμονες ακόμη μαθαίνουν πράγματα για τη συμπεριφορά του, τον τρόπο μετάδοσής του και συλλέγουν καινούρια δεδομένα. Σου λέμε τι θεωρείται αλήθεια, τι μύθος και τι ακόμη δεν έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους επιστήμονες.

Δεν μπορεί να μεταδοθεί στη ζέστη: Μύθος!

Η θεωρία ότι η μετάδοση του ιού θα σταματήσει το Μάιο επειδή θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία στη χώρα μας καθώς και ότι η ζέστη δεν ευνοεί τη μετάδοσή του, δεν είναι επιστημονικά ορθή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι ο Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί παντού, ακόμα και σε χώρες με ζεστό κλίμα ή υγρασία. Για του λόγου το αληθές, δες τον χάρτη που δείχνει την εξάπλωση του κορονοϊού (πηγή: πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ) και θα διαπιστώσεις ότι κρούσματα υπάρχουν πλέον και στην Αφρική. Μάλιστα, η μάχη μαζί του εκεί είναι άνιση, γιατί πολλές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Είναι πια γνωστό, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούμε είναι πλένοντας καλά τα χέρια μας και περιορίζοντας τις επαφές μας με κόσμο.

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια: Μύθος.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο κορονοϊός έχει ή μπορεί να μεταδοθεί από τσίμπημα κουνουπιού σε άνθρωπο. Ο Covid-19 είναι ένας ιός που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως μεταφέρεται μέσα από σταγονίδια ενός ανθρώπου που βήχει, φταρνίζεται κ.ά.

Το σκόρδο με προστατεύει γιατί είναι αντιμικροβιακό: Δεν γνωρίζουμε.

Σίγουρα ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά όλους τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και να περάσουν πιο ανώδυνα τα συμπτώματα που ίσως προκαλέσει μια ίωση. Όμως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν έχει αποδειχθεί ότι το σκόρδο έχει προφυλάξει ανθρώπους από τον ιό.
Ενημερώσου για το τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τον κορονοϊό Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα αλκοολούχα διαλύματα σκοτώνουν τον ιό: Μύθος.

Τα αντισηπτικά με αλκοόλη δεν θα σκοτώσουν εκείνον που ήδη υπάρχει στο σώμα μας, είναι όμως σημαντικό μέτρο αντισηψίας εξωτερικά.

Προστατεύομαι από τον Covid-19 αν έχω κάνει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου: Μύθος.

Ακόμα κι αν έχετε κάνει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, αυτό δεν προφυλάσσει από τη μετάδοση του Covid-19. Πρόκειται για άλλον ιό που χρειάζεται άλλο εμβόλιο και οι επιστήμονες είναι πολύ κοντά σε αυτό.

Ο κορονοϊός απειλεί μόνο τους ηλικιωμένους: Μύθος.

Αυτό που ισχύει είναι ότι μπορεί να μολύνει τους πάντες, ανθρώπους κάθε ηλικίας, και είναι επικίνδυνος για άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό. Επομένως, στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας με προβλήματα στην υγεία τους (διαβήτη, άσθμα, καρδιοπάθεια κ.ά.).

Μπορώ να μεταφέρω τον κορονοϊό στο κατοικίδιό μου (ή και αντίστροφα): Δεν γνωρίζουμε.

Το πρώτο σκυλί που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό-διέμενε στο Χονγκ Κονγκ με την ιδιοκτήτριά του που είχε νοσήσει-πέθανε στις 17 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως μπορεί να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή ένα κατοικίδιο να μολύνει τον άνθρωπο.
ΠΗΓΗ: elle.gr