MotoGP: 1ος και πάλι ο Quartararo, κοντά στο ρεκόρ πίστας!

0
451

Το πρώτο τριήμερο δοκιμών του MotoGP ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στην πίστα της Sepang. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και μόνο στο τελευταίο μισάωρο έβρεξε, όμως οι ομάδες το γνώριζαν και είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα τους. Ο αναβάτης της Petronas Yamaha, ο Fabio Quartararo ήταν ο ταχύτερος και την 3η μέρα κάνοντας το 3 στα 3, αφού ήταν στην κορυφή των χρόνων και τις 2 προηγούμενες μέρες. Έκανε 57 γύρους και κατέβασε το χρόνο στο 1:58:342 με τον ίδιο να κατέχει το ρεκόρ πίστας, από τα χρονομετρημένα της περσινής χρονιάς με 1:58:303. Ο Franco Morbidelli με τη 2η Yamaha της Petronas έμεινε λίγο πιο πίσω την τελευταία μέρα, κάνοντας τον 13ο χρόνο και συμπληρώνοντας 58 γύρους.

Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο Cal Cruthclow. Έχοντας στις πλάτες του σχεδόν όλο το βάρος της εξέλιξης της Honda δείνει να έχει υιοθετήσει το «τετραγωνισμένο» fairing και δε δυσκολεύτηκε να κάνει το 2ο ταχύτερο χρόνο ενώ ήταν και ο 2ος πιο «παραγωγικός» αναβάτης με 69 γύρους. Ο Marc Marquez δήλωσε πως επικεντρώνεται περισσότερο στο να βάλει σε μια σειρά όλα όσα έχουν να δοκιμάσουν, παρά στην αποθεραπεία του ώμου. Έκανε 47 γύρους, τον 12ο ταχύτερο χρόνο ενώ είχε και μια πτώση στη 15η στροφή. Ο Alex Marquez ήταν 16ος και ο Takaaki Nakagami 22ος.

Ο Alex Rins κέρδισε την εσωτερική μάχη με τον Joan Mir αφού ήταν ταχύτερος την 3η μέρα. Έκανε τον 3ο ταχύτερο χρόνο ενώ ο Mir τον 10ο έχοντας και μία πτώση στην 9η στροφή. Σημαντικό εκτός από τους καλούς χρόνους για τη Suzuki, ήταν πως έκαναν και πολλούς συνεχόμενους γύρους στο 1:59:5 τη στιγμή που το ρεκόρ γύρου σε αγώνα είναι 1:59:661, του Valentino Rossi από το 2019.

Στην 4η θέση της τελευταίας μέρας συναντάμε μια έκπληξη, τον Francesco Bagnaia με τη Ducati της Pramac. Ο Ιταλός ήταν μόλις 54 χιλιοστά πίσω από τον Rins και δείχνει στο ξεκίνημα της 2ης χρονιάς του στη μεγάλη κατηγορία πως μπορεί να πάει καλύτερα. Η επόμενη Ducati ήταν αυτή του Danilo Petrucci, στην 6η θέση. Ο Jack Miller υποχώρησε στην 8η θέση και είχε, όπως και ο Bagnaia, μία πτώση στη 15η στροφή, εκεί που έπεσε και ο Marc Marquez. Ο Andrea Dovizioso ήταν 14ος αλλά πολύ ευχαριστημένος με το set up της Ducati και με την αίσθηση που είχε με τα νέα ελαστικά ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως τόσο αυτός όσο και ο Miller έκαναν τον ταχύτερο τους χρόνο με τη μεσαία γόμα. Στην Avintia ο Johann Zarco κατέβηκε από το 1:59 σταματώντας το χρονόμετρο στο 1:58:951. Με το χρόνο αυτό βρέθηκε στη 15η θέση ενώ ο Tito Rabat ήταν 19ος με διαφορά που ξεπερνά το μισό δευτερόλεπτο από τον Zarco.

Πολύ καλή ήταν η 3η μέρα και για τον Valentino Rossi. Έκανε τον 5ο ταχύτερο χρόνο, ήταν ο ταχύτερος της εργοστασιακής Yamaha και η 2η ταχύτερη Yamaha πίσω από τον Quartararo. Ο Maverick Vinales έκανε τους περισσότερους γύρους (83) έμεινε στη 18η θέση αλλά έκανε πολλούς συνεχόμενους γύρους δοκιμάζοντας ρυθμίσεις αγώνα. Ο Jorge Lorenzo επέστρεψε στη σέλα και έκανε 46 γύρους με ταχύτερο το 1:59:697 που τον έφερε στην 20η θέση.

Ο Pol Espargaro ήταν η ταχύτερη KTM, στην 7η θέση χωρίς να συμπληρώσει πολλούς γύρους. Ο teammate του, Brad binder, βελτίωσε κατά 1 δευτερόλεπτο το χρόνο της 1ης μέρας και ολοκλήρωσε στη 17η θέση, μόλις 92 χιλιοστά πίσω από τον Alex Marquez με τον οποίον όλα δείχνουν πως θα μονομαχήσουν για τον τίτλο του rookie της χρονιάς. Στην KTM Tech3 Ο Miguel Oliveira εντυπωσίασε την 3η μέρα κάνοντας τον 11ο χρόνο αφήνοντας πίσω του τον Marc Marquez. Ο Iker Lecuona έκανε μόλις 23 γύρους και τον 23ο χρόνο. Ο Φινλανδός δοκιμαστής της KTM, Mika Kallio ήταν 25ος ενώ είχε και αυτός μία πτώση στη 15η στροφή, εκεί που έπεσαν και οι Marc Marquez, Bagnaia και Miller.

Η Aprilia για μια ακόμα μέρα έδειξε για την έναρξη της αγωνιστικής χρονιάς, αφού ήταν γρήγορη, δεν αντιμετώπισε προβλήματα και είχε και πολύ καλό ρυθμό αγώνα. Ταχύτερος για την ομάδα, ο Aleix Espargaro, στην 9η θέση. Ο ίδιος δήλωσε πως θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο με ρυθμίσεις χρονομετρημένων ενώ ήταν εντυπωσιακός σε ρυθμό αγώνα γυρνώντας και αυτός, όπως και οι Suzuki στο 1:59:5. Ο Bradley Smith συμπλήρωσε 61 γύρους με καλύτερο το 1:59:841 που τον έφερε στην 21η θέση.

Με τα αποτελέσματα αυτά είδαμε πως και τα 6 εργοστάσια ολοκλήρωσαν με διαφορά 345 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Επόμενες και τελευταίες δοκιμές για το MotoGP, στο Qatar από τις 22 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι χρόνοι της 3ης μέρας

Συνδυασμένοι χρόνοι και των τριών ημερών

 

 

 

ΠΗΓΗ: sports.ert.gr