Στο «μάτι» της κακοκαιρίας: Πού θα ΄«χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

0
415

Ισχυρές βροχές σε Κρήτη, μεγάλα ύψη βροχής σε Αττική

Προβλήματα εξακολουθεί να προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις. Τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα που συνοδεύουν την «Βικτώρια» σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Από τις μεσημεριανές ώρες την Τετάρτη, όλα τα προγνωστικά στοιχεία συνηγορούσαν στο σχηματισμό μιας σημαντικής σε έκταση ζώνης σύγκλισης από το Κεντρικό έως το Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Η ζώνη αυτή σταδιακά θα κινηθεί προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Βροχές ή καταιγίδες με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από το απόγευμα, αναμένονται την Πέμπτη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με βροχές τοπικού χαρακτήρα, κυρίως στα δυτικά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 16 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19, στην Ήπειρο από 9 έως 19 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 22, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στα βόρεια πελάγη θα εξασθενήσουν, ενώ στα νότια πελάγη θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Νότια Κρήτη: Απαντλήσεις υδάτων και δημιουργία περασμάτων 

Η κακοκαιρία «Βικτώρια», σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, έχει επικεντρωθεί στα νότια παράλια.

Προβλήματα έχουν καταγραφεί στον Δήμο Φαιστού, ενώ σε εννέα περιπτώσεις, μέχρι στιγμής, χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για απάντληση υδάτων. Ο δήμαρχος της περιοχής έχει ζητήσει μηχανήματα από την Περιφέρεια Κρήτης για τη διαμόρφωση περασμάτων, προκειμένου να φεύγουν τα νερά της βροχής.

Απομακρύνθηκαν από τα σχολεία του Δήμου Φαιστού οι μαθητές λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Με απόφαση του δημάρχου Φαιστού, λίγο μετά τις 11:30 τα σχολεία έκλεισαν καθώς υπήρξε ανησυχία λόγω της νεροποντής.

Υδροστρόβιλος στα Xανιά και καταπτώσεις χωμάτων

Προβλήματα σε πολλές περιοχές των Χανίων εξακολουθεί να προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχοπτώσεις.

Τα προβλήματα καταγράφονται κατά μήκος του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης, όπου στο τμήμα Χανιά-Κίσσαμος στο ύψος της περιοχής Νοπήγια, τα νερά κατέβασαν χώματα στον δρόμο, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Καταπτώσεις χωμάτων έχουν αναφερθεί και σε σημεία της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Στην περιοχή «Κριός» του δήμου Κανδάνου – Σελίνου, υδροστρόβιλος παρέσυρε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ενώ στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση.

Mέσω στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ πραγματοποιείται από το πρωί η κίνηση των οχημάτων προς το χωριό Αλικιανός του Δήμου Πλατανιά, καθώς από την κακοκαιρία υποχώρησε τμήμα της προσωρινής διάβασης που είχε δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

Κέρκυρα: Αίσιο τέλος είχε η μαραθώνια επιχείρηση διάσωσης 41χρονου που εγκλωβίστηκε σε χαράδρα

Αίσιο τέλος είχε η μαραθώνια επιχείρηση διάσωσης 41χρονου που εγκλωβίστηκε από χθες το πρωί σε απόκρημνη χαράδρα στην περιοχή της ‘Ανω Κορακιάνας, στη Μέση Κέρκυρα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Ρίζος, ο 41χρονος σώθηκε, πάρα τις ακραίες καιρικές συνθήκες που έπλητταν το νησί, με μοναδικό σκέπαστρό του έναν απόκρημνο βράχο και μερικά κλαδιά.

Η επιχείρηση διάσωσής του που στήθηκε, από χθες το απόγευμα, από την πυροσβεστική υπηρεσία Κέρκυρας, ήταν γιγαντιαία με τους πεζοπόρους πυροσβέστες να κρέμονται σήμερα από σκοινιά προκειμένου να φτάσουν στον 41χρονο και να τον ανεβάσουν από τον γκρεμό. Στη μεταφορά συνέδραμαν και άνδρες της ΕΜΑΚ, διασώστες, ενώ λόγω του δύσβατου της περιοχής μέσα από απόκρημνα μονοπάτια, βοήθησαν και οι κυνηγοί της περιοχής.

Ο 41χρονος ,υποσιτισμένος, καθώς τα ίχνη είχαν εξαφανιστεί από προχθές, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ενώ φέρει τραύματα μόνο στο χέρι, τα οποία προφανώς προήλθαν στη προσπάθεια του να κρατηθεί, κατά την πτώση του στη χαράδρα.

Κεφαλλονιά: Καταπλακώθηκαν σπίτια

Σημαντικά προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και καταστροφές στην Κεφαλλονιά

Οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα χωριά Νυφί και Αγία Ευθυμία. Μεγάλοι χείμαρροι με λασπόνερα και κάθε είδους υλικά πέρασαν μέσα από τις δύο κατοικημένες περιοχές, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός.

Τέσσερα σπίτια στο χωριό Νυφί καταπλακώθηκαν από λάσπες και υλικά, ενώ κινδύνευσε και μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από το ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και να μεταφερθεί καλά στην υγεία της, σε ασφαλές σημείο.

Στην Αττική

Ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής λόγω έντονης βροχόπτωσης

Υπομονή χρειάστηκαν οι οδηγοί, λόγω των κυκλοφοριακών προβλημάτων από την  έντονη βροχόπτωσης, σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής.

Σημειώνεται, ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται συνεχώς για την κυκλοφορία στους δρόμους από το site της Ελληνικής Αστυνομίας (astynomia.gr).

Προβλήματα στον προαστιακό – Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στο Κορωπί

Προβλήματα λειτουργίας παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η αμαξοστοιχία 1225 (Αεροδρόμιο – Πειραιάς) ακινητοποιήθηκε στο Κορωπί λόγω διακοπής της γραμμής επαφής της ηλεκτροδότησης.Παράλληλα, έγινε μονοδρόμηση γραμμής και κατάργηση των δύο τελευταίων δρομολογίων στο τμήμα Λιόσια – Κορωπί.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

χάρτες meteo

 

 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr