Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην χώρα μας. Πρόγνωση καιρού Αττικής Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

0
328

Το πρώτο σοβαρό βαρομετρικό χαμηλό της χρονιάς έρχεται να διαπεράσει την χώρα μας και απο τα δυτικά με μέτωπα κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να απασχολήσει την χώρα μας σοβαρή κακοκαιρία με το πιο επικίνδυνο κομμάτι του το ισχυρό συνεσφιγμένο μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού, που θα μας προσεγγίσει απο άυριο το μεσημέρι στα δυτικά.

Σοβαρή κακοκαιρία αναμενεται να απασχολήσει τη χώρα μας το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα, με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς νοτιάδες, τις πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές και την πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδεύεται και από πυκνές χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Λόγω της τροχιάς της κυρίας ύφεσης που θα μας απασχολήσει, τα φαινόμενα μέσα στη Δευτέρα θα περιοριστούν στη νοτιοδυτική και την βόρεια – βορειοανατολικη χώρα, ωστόσο παραμένει αβέβαιη η τροχιά των δευτερευουσων διαταραχων, που θα μπορούσαν να επιδείνωσουν εκ νέου τον καιρό την Τρίτη στην ανατολική και νότια κυρίως χώρα, αν και με πιο ήπια φαινόμενα σε σχέση με το πρώτο μέτωπο κακοκαιρίας.

Περιοχές αυξημένης επικινδυνοτητας καιρικων φαινομένων : Πελοπόννησος (ιδιαίτερα νότια και ανατολικη), κεντρικό και νότιο Ιόνιο, Αττικοβοιωτια, Εύβοια, βόρειες Κυκλάδες, Σποράδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο κ βορειοδυτικό Αιγαίο, Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική, βορειοανατολικη Θεσσαλία

Πρόγνωση καιρού Αττικής Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Kατα περιόδους νεφελώδης καιρός αλλα και διαστήματα ηλιοφάνειας περισσότερο κλειστός καιρός στην δυτική Αττική χωρίς να αποκλείονται ασθενείς όμβροι κατα την διάρκεια της ημέρας. Oσο νυχτώνει θα αρχίζει να βρέχει πρώτα στην δυτική Αττική και σταδιακά ανατολικότερα, ενώ τα φαινόμενα ολοένα και θα γίνονται εντονότερα. Πλησιάζοντας λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα καταιγίδες θα εμφανίζονται απο τα δυτικά και κυρίως στην περιοχή του δυτικού Σαρωνικού που μετά τα μεσάνυχτα θα ενταθούν ιδιαιτέρως. Ετσι  μέσα στο διάστημα 02:00-08:00 αναμένονται ιδιαίτερα έντονες βροχές και καταιγίδες με ραγδαίες βροχοπτώσεις, επικίνδυνα βίαιες ριπές ανέμων, κεραυνοί, πιθανές χαλαζοπτώσεις και μεγάλος κίνδυνος πλημμυρικών επεισοδίων. Μέσα στο πρωϊ της Δευτέρας ο καιρός θα βελτιωθεί,τα ηλεκτρικά φαινόμενα όσο πλησιάζουμε στο πρωϊ θα έχουν φθίνουσα πορεία.

Άνεμοι:  Aρχικά ΒΑκοί ασθενείς απο το απόγευμα θα γίνουν ΝΑκοί με τάση ενίσχυσης,κατα την διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάσουν σε ένταση τοπικά και τα 8BF με τάση να γίνουν Νότιοι όσο προχωράμε στο πρωϊ οπότε και στην συνέχεια θα εξασθενήσουν,σε περιοχές ακραίων καταιγιδών μπορεί να παρατηρηθούν και άνεμοι σε επίπεδο θυέλλης. 
Θερμοκρασία:  Κέντρο: 16-19oC, Bόρεια Προάστια: 14..17oC,,Δυτικά προάστια : 15…18oC,,Νότια προάστια: 17-19oC, Μεσόγεια: 14-17oC.Ελάχιστες σε περιοχές καταιγιδών πιθανότατα και 3-4οC πιο κάτω απο τις ελάχιστες.Eπίσης πριν τις καταιγίδες μπορεί να παρατηρηθεί πρόσκαιρη άνοδο της θερμοκρασίας.

Ατμοσφαιρική ανάλυση της κακοκαιρίας που εισέρχεται

Τμήμα του πολικου αεροχειμμαρου εισχωρεί στη Μεσόγειο από τη βορειοδυτική Ευρώπη, δημιουργώντας μια εκτεταμένη βαροκλινικη ζώνη, κατα μήκος της οποίας δημιουργείται μια οικογένεια διαδοχικών οργανωμένων υφεσεων. Το δεύτερο από αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά αναμένεται να βαθυνει κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας στα ανατολικά κρασπεδα της short wave trough που κατερχεται στη κεντρική Μεσόγειο, ήτοι στο νοτιοανατολικο κομμάτι της Ιταλίας και να κινηθεί αργά ανατολικά-βορειοανατολικα προς την ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, δευτερεύον βαρομετρικο χαμηλό σχηματίζεται στα ανατολικά κρασπεδα της δεύτερης κυρίας ύφεσης με κίνηση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικα διαμέσου της ανατολικης Στερεάς Ελλάδας.

Η παραπάνω οικογένεια υφεσεων αντλεί επιπλέον θερμότητα από τα αρκετά θερμά για την εποχή νερά της ανατολικης Μεσογειου με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας σε μεγάλο βάθος της τροποσφαιρας, ενώ συνοδεύεται από καλά οργανωμένα μέτωπα κακοκαιρίας.

 

 

ΠΗΓΗ: forecastweather.gr